Umbraco Nedir?

umbraco türkiye

Umbraco Nedir?

Umbraco öncelikle Cms sistemidir. Cms demek içerik yönetim sistemi demektir. Bu sistem tamamen açık kaynak kodludur. İçerisindeki bütün sınıflara fonksiyonlara veritabanlarına erişmek mümkün. C# ve Mvc sistemi kullanarak yapılmıştır. Mssql veya mysql ile bağlantı yapabiliyoruz. İçerisine xslt, partial view, html, css, javascript, jquery yazabiliyoruz. Kendine ait bir admin paneli var admin paneli çok işlevsel olarak tasarlanmış hem developer hemde kullanıcı admin paneli aktif olarak kullanabiliyor. Umbraco ile çok karmaşık sistemler gayet kolay bir halde tasarlanıp yayınlanabiliyor.

    Content– İçerik Bölümü
Bu bölüm developerdan daha çok kullanıcı için yapılmış bölümdür. Deveperin yaptığı işlere bağlı olarak kullanıcı bu bölümde sitesine istediği şekli verebilir. Bu bölüm sitedeki sayfaların olduğu bölümdür. Kullanıcı buraya girdiğinde sayfalarını oluşturabilir. Sayfalarına resim içerik link ekleyebilir. Sitenin ana ekranındaki jqueryinin resimlerini, içeriğini dinamik olarak ekleyebilir. Developerın tasarımına bağlı olarak yayınlama tarihini düzenleyebilir menü ekleyebilir resim kırpabilir herşeyi yapabilir. Kısaca bu bölüm developerın işlerinin kullanıcının kullandığı bölüm olduğunu söyleyebiliriz.

İçerik Yönetimi

  Media -Resimlerin Kullanıldığı Bölüm

Bu bölümde kullanıcının birinci sayfada eklediği resimler arka tarafta media klasörü altında listelenir ve burada resimlere ulaşılabilir.

Medya Yönetimi

   Settings Bölümü – Ayarlar Bölümü

Bu bölüm Developer a özel bölümdür. Web sitenin css template partial view js çevirme dil media ve doküman tipleri burada yer alır.
Stylesheet bölümüde sitenin css leri oluşturulur ve yazılır.
Template bölümünde ise sitenin sayfalarının kullanacağı şablon olarak template burada oluşturulur. Masterpage de burada oluşturulabilir. Buranın yazım dili html’dir.
PartialViews de templatele aynıdır. Sadece buranın yazım dili Razor’dur.
Dictionary developer burada bir sözlük oluşturup kullanabilir.
Languages bir çok dilli site hazırlıyorsanız bu bölümde kelimelerin diğer dildeki karşılığını yazarak otamatik olarak sitenizin farklı dile çevrilmesini sağlayabilirsiniz.
MediaTypes Media da kullanılabilecek tipler burada belirtilir.
Document Types template olarak oluşturduklarımızın alt templateleri , kullanacakları aliaslar, iconlar, ayarlarını burada belirtiriz.

Ayarlar

    
  Developer -Geliştirici Bölümü

Bu bölüm tamamen developer için. Burada datatype, macros, packages, relation types, scripting files, xslt files, partial view macro files bölümleri bulunmakta.

Data types bölümünde veri tipleri bulunmakta. Örneğin ben kullanıcının sayfasına resim ekleyebilmesini istiyorum. Bunu ekleyebilmek için bu bölümde upload olması lazım. Veya kullanıcı 1 den 5 e kadar ziyaretçiden giriş yapmasını isteyecek o zaman dropdown tanımlı olması lazım.

Macros bölümünde yazdığım xslt ve partial viewlerin işlevsel olarak templatenin herhangi bir yerinde kullanabilmemiz için macro olarak tanımlanıyor.

Packages bölümünde Umbraconun mağaza bölümünden yeni paketleri indirip kurabiliyoruz. Örneğin bir foruma ihtiyacımız varsa hemen buradan aratıp varsa yükleyebiliyoruz. Açık kaynak kodlu umbraconun bir çok işlevsel paketleri de mevcut.

Relation types ilişki türleri demek örneğin herhangi bir media ya ilişki türü istersek atayabiliyoruz.

Scripting Files bu bölümde razor, visual basic veya static html şeklinde kodlar yazıp template içerisine ekleyebiliyoruz.

Xslt files içerisine xslt kodlarımızı yazıyoruz. Ve template içerisine ekleyebiliyoruz. Aynı şekil partial view ile oluşturduğumuz mvc kodlarını template içerisinde kullanıyoruz.

Geliştirici Yönetimi

     Users-Kullanıcı Bölümü

Bu bölüm admin panele erişebilecek kişileri tutar. Örneğin bir web sitesini developer, admin ve editör kullanacak bunların admin paneli kullanma izinleri aynı olmamalıdır. Developer sitenin bütün her yerine erişebilmeli, admin kod bölümlerine erişememeli, editör ise sadece sayfalara erişip yazı işlerini kullanabilmeli. Bütün bunları bu bölümde gerçekleştirebiliyoruz.

Kullanıcı Yönetimi

    Members-Üye Bölümü

Bu bölümde siteye üye olanların tutulduğu bölümdür. Siteye üye olacaklara yeni nitelik atayabilir belli üyelere özel yetki verilebilir.

Bu hafta boyunca Umbraconun bu özelliklerinin ne işe yaradığını araştırdım ve küçük örnekler yaptım. Umbraco ile ilgili ne yazık ki hiçbir Türkçe makale ve video bulunmuyor. Bütün bu bölümleri İngilizce olarak öğrendim ve uygulamaları da ona göre geliştirdim.

Akla şöyle bir soru gelebilir bu Umbracoyu kimler kullanıyor diye. Umbraco yu dünya çapında tanınmış binlerce şirket kullanıyor. Bunlardan bazıları dünyaca ünlü otomobil devi Peugeot, dünyaca ünlü Tv kanalı Fox, yazılım devi Microsoft, Asp.net Resmi sitesi, dergi devi Wired, yiyecek devi Heinz, Sandisk, .. diye uzuyor.

Ve en önemli özelliklerinden biri Umbraco ya eklediğiniz sayfaları mobilde açtığınızda hiçbir kod yazmadan nasıl mobil ile uyumlu olduğuna şaşıracaksınız.

Üye Yönetimi

Bu gönderiyi paylaş