SEO Danışmanlığı Nedir?
SEO danışmanlığı nedir?
SEO danışmanlığı, arama motoru optimizasyonu konusunda uzmanlaşmış kişi veya kurumların web sitelerinin performansını artırmak ve internetteki görünürlüklerini artırarak, arama sorgularına yanıt verecek içerik üretmek isteyen firmalara SEO çalışmaları yapmaları SEO stratejileri geliştirmeleri ve site içi ile site dışında SEO odaklı çalışmalar yapmalarıdır..
SEO danışmanlığı yapan kişi ya da kurumlar sadece strateji geliştirerek yapmanız gereken işleri size söyleyebilecekleri gibi bu stratejileri uygulayarak çalışmaları da sizin için yapabilirler.
SEO danışmanlığı nasıl alınmalı?
Dijital pazarlamanın her alanında olduğu gibi SEO konusunda da danışmanlık hizmeti alırken özellikle dikkat etmeniz gereken konular bulunuyor. Bu hizmetleri almadan önce SEO danışmanı sizin için neler yapıyor onları da bilmeniz gerekir. Böylelikle danışmanlık hizmeti alırken, ne tür hizmetler alacağınızı ya da almanız gerektiğini de öğrenmiş olursunuz.
Site içi SEO çalışmaları
Site içi SEO çalışmaları, SEO danışmanlarının öncelikli görev tanımları arasında yer almakta. Web site üzerindeki içerikleri düzenleyerek, arama motorlarına uyumlu hale getirmek için bu çalışmaların yapılması gerekir. Bu noktada da SEO danışmanı şu işleri yapmakla yükümlü olacaktır:
- Sayfadaki başlık etiketleri (H1, H2, H3 vb.)
- Sayfadaki etiket ve kategori sistemlerinin optimizasyonu
- Meta açıklamaların düzenlenmesi
- Kaliteli içerik kontrolü ve üretimi
- Anahtar kelime fikir ve alternatiflerinin bulunması
- Sayfa üzerindeki anahtar kelime yoğunluğunun kontrolü ve belirlenmesi
- Site haritasının oluşturulması ya da düzenlenmesi
- Başlık yazımları ve anahtar kelime kullanımları
- Site hızının kontrolü ve artırılması için çalışmaların yapılması
- Mobil SEO çalışmalarının yapılması
- Google algoritma güncellemelerinin takip edilerek, yeni algoritmalara uygun bir şekilde bu çalışmaları yapmak
- Yapılan çalışmalarla ilgili aylık, 3 aylık veya yıllık raporlar hazırlamak
Site dışı SEO çalışmaları
Site üzerinde yapılacak çalışmaların haricinde SEO danışmanı aynı zamanda web siteniz haricinde de size trafik sağlayacak ve sitenizin değerini yükseltecek SEO çalışmaları yapar. Bu noktada da SEO danışmanlığı alırken, site dışı çalışmalarda alacağınız hizmetler şöyle olacaktır:
- Dışarıdan link alımı (Not: Bu çalışma link satın alma ile karıştırılmamalıdır. Link satın almak sitenize zarar vereceği için bu çalışmalar organik olarak yapılmalıdırı.)
- Sosyal medya ile yönlendirme trafiği sağlamak
- Sosyal ağların arama motorları üzerinde marka ile ilgili içeriklerin öne çıkmasını sağlayarak strateji ve anahtar kelimelerin bulunması
- Video içerikler için anahtar kelime fikirlerinin bulunması, ilgili platformlarda video içeriklerin SEO stratejilerini geliştirmek
- İçerik pazarlama çalışmaları için anahtar kelime fikirleri geliştirmek; farklı dijital yayınlar üzerinde marka ile ilgili içerik üretimi için stratejiler geliştirmek; dijital yayınlardan kaliteli trafik almak için link stratejileri geliştirmek
- Yapılan çalışmalarla ilgili aylık, 3 aylık veya yıllık raporlar hazırlamak
SEO danışmanı neler yapmamalı?
SEO danışmanlığı alırken özellikle dikkat etmeniz gereken konulardan biri de kusurlu veya yanlış SEO çalışmaları yapan firma ya da kurumları da tanımak olacaktır. SEO danışmalığı sunan firma ya da kişi aşağıdaki çalışmaları yapacağını söylüyorsa bu kişi veya kurumlarla çalışmaktan uzak durmanız, sitenizin ve işinizin performansı için daha yararlı olacaktır.
- Anahtar kelime spamı yaparak, sayfalarda aşırı anahtar kelime kullanımı yapmak. Bu çalışma tipi günümüzde işe yaramadığı gibi sitenizin ceza almasına da neden olabilir.
- Link satın alma hizmeti ile kaynağı belli olmayan sitelerden backlink almak. Kaynağı belli olmayan sitelerden link alınması, sitenizin SEO değerinin düşmesine neden olabileceği gibi yine sitenizin ceza almasına neden olabilir.
- Raporlama yapmamak. SEO konusunda yapılan çalışmalar raporlanıp, analiz edilebilmektedir. Firmanın size bu bilgileri sağlamaması da yatırım getirinizi ölçememenize neden olur.
- Kalitesiz ve jenerik içerik üretimine yönelmek. Jenerik, kısa ve orijinal olmayan içerikler arama motorlarında doğru bir şekilde indekslenme sağlamadığı gibi sitenin değerinin de düşmesine neden olur.
- Güncel algoritmaların takibini yapmadan SEO stratejileri geliştirmek. Güncel algoritmaları takip etmeyen firmaların uygulayacağı stratejiler SEO performansınızı beklediğiniz kadar yükseltmeyebilir.