WordPress Hosting Nedir?
WordPress Hosting Nedir?
Dünyanın en çok tercih edilen ücretsiz CMS sistemi olan WordPress; özellikle blog siteleri için vazgeçilmez bir yazılımdır. Fakat bu yazılım çok popüler olmasına rağmen sunucu kaynaklarını aşırı kullandığı için bazı dezavantajlara sahiptir.
Özellikle WordPress eklentilerinin yoğun olarak kullanıldığı web sitelerinde, söz ettiğimiz kaynak tüketimi daha da artmaktadır. WordPress’in yapısı itibarı ile bu scripti daha fonksiyonel hale getirmek için eklenti kullanmak sıklıkla başvurulan bir yoldur. Sıradan ve neredeyse hiç güncellenmeyen bir WordPress sitesinde bile en az birkaç eklenti kullanılmaktadır.
WordPress Hosting Türkiye pazarına yeni giren bir ürün olmasına karşın, yer sağlayıcı firmalarının lokomotif ürünleri arasına girmiştir. Bunun nedeni, WordPress hostingin çeşitli optimizasyonlarla, WordPress site barındırmak için daha kullanışlı hale getirilmiş olmasıdır. Daha açık anlatmak gerekirse; eğer bir WordPress hosting kullanıyorsanız, web siteniz normal bir hosting paketine göre daha az sunucu kaynağı tüketir. Çünkü WordPress hosting; sabit disk türü, RAM, CPU gibi donanımsal özellikler bakımından WordPress site barındırmak için oldukça elverişlidir. Ayrıca Server Cache ve veritabanı yazılımları sayesinde de WordPress’in en iyi çalıştığı hosting türüdür.
Özetlemek gerekirse; WordPress alt yapılı siteler için özel olarak optimize edilen ve WordPress’in en kararlı çalıştığı Linux işletim sistemli hosting paketine, WordPress hosting denir.
WordPress Hosting Özellikleri
WordPress hosting paketlerini diğer hosting planlarından ayıran bazı özellikler aşağıdaki gibidir:
- Tek tıkla WordPress kurmak mümkündür. Veritabanı kurma gibi işlemlerle uğraşmazsınız.
- SSD sabit disk sayesinde hard disk kaynaklı hız problemlerinin tamamen önüne geçilir.
- İletişim formu, WooCommerce eklentisi, sayfa oluşturma eklentisi, sosyal medya eklentisi gibi bazı modifikasyonlar default olarak yüklü gelir.
- WordPress sürümü her güncelleme yayınlandığında otomatik olarak güncellenir.
- WordPress sitenizin yedeği her gün otomatik olarak alınır.
- WordPress’in zayıf noktalarına karşı özel güvenlik yamaları kullanılır.
- Önbellekleme için özel yazılımlar default olarak sunucuya yüklü olduğundan, WordPress siteniz daha hızlı çalışır.
- Başka bir sunucuda barındırılan WordPress sitesi yönetim paneli üzerinden kolayca WordPress hosting paketine taşınabilir.
- WP-CLI eklentisi sayesinde, WordPress komut satırı kullanılarak sistem geliştirmesi yapılabilir.
- Satın alınan pakete göre CDN servisleri ücretsiz kullanılabilir.
- Satın alınan pakete göre SSL sertifikası ücretsiz kullanılabilir.
WordPress Hosting Dezavantajları
WordPress siteleri barındırmak için en iyi çözüm kuşkusuz WordPress hosting seçeneğidir. Fakat bu barındırma seçeneğinin de bazı dezavantajları vardır. Bu dezavantajlar aşağıdaki gibidir:
- Sitenizi WordPress dışında başka bir script ile yayınlamak isterseniz, bunu yapabilmeniz mümkün değildir.
- WordPress hostingin bazı paketleri subdomain oluşturmanızı desteklemez.
- Subdomain oluşturmaya destek veren WordPress hosting paketlerinde, WordPress dışında bir script ya da CMS sistemi barındıramazsınız.
- WooCommerce eklentisi ile e-ticaret sitesi kurduğunuzda, ürün sayınız üç haneli rakamları aşar ise sitenizde donmalar yaşanabilir.
En İyi WordPress Hosting
Piyasada hizmet veren tüm yer sağlayıcı firmalar ve merdiven altı hosting satıcıların ortak iddiası; en iyi hizmeti kendilerinin sağladığı yönündedir. WordPress hosting paketiniz için OZBILGHOSTING’i tercih etmek isterseniz BU bağlantıyı kullanarak paketlerimizi inceleyebilirsiniz. Fakat hangi hosting firmasından hizmet alırsanız alın, aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz:
- Hosting satın alacağınız firmanın yer sağlayıcı belgesi olduğundan emin olun.
- Hosting satın alacağınız firmanın uzun yıllardır sektörde hizmet veriyor olup olmadığını kontrol edin. Zira sektördeki en büyük sorun, mal oluşunun bile altında hosting fiyatı vererek bir – iki ay sonra ortadan kaybolan firmalardır. Yıllık ödediğiniz hosting bedeli neticesinde birkaç ay sonra sitenizin yerinde yeller esebilir.
- Satış sonrası telefonla ulaşıp teknik destek alabileceğiniz firmaları tercih edin. Yalnızca Ticket sistemi ile hizmet veren ve Türkçe müşteri hizmetleri olmayan firmalar ile satış sonrası teknik serviste problem yaşayacağınızı unutmayın.
Ayrıca hangi WordPress hosting paketini almanız gerektiği konusunda karar verirken de aşağıdaki maddeleri değerlendirmeniz gerekmektedir:
- Kuracağınız web sitesini zaman içinde yeni içeriklerle büyüyecek ise kaynakları ihtiyaca göre arttırılabilen planları tercih edin. Siteniz daha fazla kaynağa ihtiyaç duyduğunda, sunucu ya da hosting firması değiştirerek, sitenize erişimin sekteye uğramasına karşı önlem alın.
- Depolama alanı SSD olan WordPress hostingler de sitenizin daha performanslı çalışacağını unutmayın. HDD öğesinin SSD olmasına dikkat edin.
- Birden fazla WordPress web sitesi kurmanız gerekiyor ise paketinizin bunu destekleyip desteklemediğinden emin olun. Birçok WordPress hosting planı tek site barındırmayı destekler.
- Hosting paketinizde ücretsiz SSL seçeneği olmasına dikkat edin. Bu sayede SSL sertifikası için ekstra bedel ödemek zorunda kalmazsınız.
- WordPress hosting planı ile birlikte FTP erişimi sunulup sunulmadığını öğrenin. Bazı eklentileri ve temaları yüklemek için FTP erişimi önemlidir. Mümkünse FTP erişimi olmayan planları tercih etmeyin.
- Sonuncusu ve en önemlisi, satın almak üzere olduğunuz WordPress hosting paketinin sıradan bir Linux işletim sistemli hosting planı olmadığına emin olun. WordPress’in daha performanslı çalışması için kurulmuş olması gereken önbellekleme ve geliştirme eklentilerini kontrol edin.